Onze showtuin in Rotterdam is ruim 2000m²

Aaltjes tegen rupsen buxusmot (buxusrups)

voor maximaal 60 m²

Aaltjes tegen rupsen buxusmot (buxusrups)
Aaltjes tegen rupsen buxusmot (buxusrups)
Aaltjes tegen rupsen buxusmot (buxusrups)
Aaltjes tegen rupsen buxusmot (buxusrups)
26.95 *Prijzen zijn inclusief btw
 • Gratis verzending. De verpakking voor dit product gaat gemakkelijk door de brievenbus, je hoeft dus niet thuis te wachten op je bestelling.
 • Snelle en effectieve natuurlijke bestrijding
 • Passend bij de uitgangspunten van ecologisch tuinieren
 • Onschadelijk voor kinderen, huisdieren, regenwormen, bijen en vogels

Hoe herken je de schade van de buxusrups?
rond april/mei wordt de buxusmot actief en legt hij zijn eitjes in de buxus, aan de onderkant van het blad. De rupsen hebben in het begin een gele kleur en later meer bruin/zwarte strepen en stippen. De schade herken je aan de aanwezigheid van uitwerpselen, bladskeletten, aan elkaar gesponnen bladeren en dorre en kaal gevreten takken.

Gebruiksaanwijzing
 • Maak een oplossing van de aaltjes gemengd met water, giet de oplossing in een plantenspuit of drukspuit (zie gedetailleerde gebruiksaanwijzing die mee geleverd wordt met de aaltjes)
 • Spuit de buxusbladeren nat met de aaltjes gemengd met water (voorkom dat het water van de bladeren druipt)
 • De aaltjes gaan op zoek naar de buxusrupsen en dringen de rupsen buxusmot binnen
 • Door het uitscheiden van bepaalde bacteriën sterft de rups binnen 2-3 dagen

Ons advies tegen buxusrupsen: Biologische behandeling met ECOstyle!
 1. Buxus behandelen met ECOstyle Spruzit: bevat natuurpyrethrum (werkt op centraal zenuwstelsel), waardoor rupsen die met dit middel in contact komen van de buxus af vallen en dood gaan. Op deze manier wordt de vraat aan de bladeren direct gestopt. Maar omdat het lastig is om alle rupsen te raken, en omdat deze behandeling vaker herhaald moet worden:
 2. Bestrijd de buxusrupsen met aaltjes: plagen hebben natuurlijke vijanden zoals aaltjes, zet je die goed in dan ben je gauw van je tuinprobleem af, zonder natuur en milieu te belasten. De aaltjes gaan "op zoek" naar de buxusrupsen en bestrijden zo langdurig de plaag voor u.
 3. Bemest met Buxus-AZ: bemesting stimuleert de buxus om nieuw blad te gaan maken, zo help je de plant zich te herstellen en sterk te houden. ECOstyle buxusmest bevat RhizaMax voor meer weerstand en een beter wortelgestel.

Hoe aaltjes werken
Aaltjes zijn zeer effectieve bestrijders van plagen. Ze zijn microscopisch klein en zorgen ervoor dat de buxusrupsen binnen 2-3 dagen sterven.
Aaltjes vermenigvuldigen zich in de plaag. Ze zorgen zo voor een nieuwe generatie aaltjes die vervolgens o zoek gaat naar de rest van de plaag. De hoeveelheid aaltjes neemt pas af als de plaag niet meer aanwezig is, de bodem te droog wordt, of de bodem- of omgevingstemperatuur te laag wordt.

De aaltjes bestrijden de plaag dus totdat deze voorbij is! Dit in tegenstelling tot gif en andere bestrijdingsmiddelen, die herhaaldelijk toegepast moeten worden.

Voor het beste resultaat:
 • De inhoud van het bakje in één keer gebruiken, aangemaakt mengsel niet langer dan vier uur bewaren.
 • Niet in de volle zon toepassen: het product 's avonds of tijdens bewolkt weer gebruiken.
 • Zorg dat de buxus vooraf en minstens twee uur na de behandeling vochtig blijft. Voorkom dat het water van de bladeren druipt

 

Veelgestelde vragen over de rupsen buxusmot:
Hoe ziet een buxusmot eruit?
De buxusmot zelf is een witte doorzichtige vlinder met donkere rand. Ze leven ongeveer een week en zetten in deze periode de eitjes af op de onderkant van bladeren. Ze zijn vooral dol op de buxus, waar ze hun naam aan danken.

Hoe zien de rupsen van de buxusmot eruit?
De rupsen van de buxusmot worden in totaal zo'n 4 centimeter groot. Ze zijn zeer herkenbaar aan hun felgroene kleur met zwarte stippen en een zwarte kop. De buxusmot komt van oorsprong niet in Nederland voor en wordt daarom exoot genoemd.

Wanneer kan ik de buxusmot het beste bestrijden?
De buxusmot is in Nederland een grote plaag aan het worden. Vanuit het zuiden komt de plaag op en trekt hij door het land. Omdat de buxusmot zich meermaals per jaar voortplant, kan hij veel schade veroorzaken. Vanaf 10 graden worden ze al actief. Tussen het voorjaar (mei) en september kunnen er 2 tot 3 generaties elkaar opvolgen. Dit is ook de periode u de buxusmot goed kunt bestrijden.

Waar komt de buxusmot vandaan?
De buxusmot (Cydalima perspectalis) kwam een paar jaren geleden vanuit Oost-Azië in Europa terecht, vermoedelijk via geïmporteerde buxusplanten. Hij is nu als invasieve exoot te vinden in ondermeer België, Groot-Brittannië, Frankrijk en sinds 2007 in Nederland. Vooral onder de grote rivieren wordt de buxusmot veel waargenomen, maar hij wordt ook noordelijker in het land steeds vaker gemeld.

Ik heb aan elkaar gesponnen bladeren, bladskeletten en aangevreten bladeren. Is het de buxusmot?
Jonge rupsen zitten verstopt tussen het blad en zijn moeilijk te spotten, maar wanneer de rupsen ouder worden verplaatsen ze zich ook naar de buitenkant van de plant. Jonge rupsen schrapen het bladmoes (bladweefsel tussen de nerven en aderen) van de onderkant van het blad. Gangen in het blad worden zichtbaar. Oudere rupsen eten grote hoeveelheden blad en laten slechts een bladskelet achter. In de buxus is vaak ook het spinsel van de rupsen te zien.

Wat verklaart de opkomst van de buxusmot?
De buxusmotrups heeft in ons land vrijwel geen natuurlijke vijanden. Vogels  lijken ook niet dol te zijn op de rupsen, vermoedelijk omdat ze veel giftige alkaloïden afkomstig uit de buxus bevatten. Hierdoor kan de soort zich razendsnel verspreiden. Ook verplaatst de buxusmot zich gemakkelijk, dus check ook bij de buren. Komt de plaag in één tuin voor, dan krijgt de gehele omgeving er last van.